İhtiyar Filozof ve Çocuklar: “Tanrı, Adalet, Aşk, Güzellik -Dört Küçük Konferans-” kitabı üzerine…


Tanrı, Adalet, Aşk, Güzellik Dört Küçük Konferans, Jean-Luc Nancy, Çeviren: Murat Erşen, MonoKL Yayınları, 2011
Eşitlik adaletin ilk ilkesidir.
En azından eşitlik olduğunda,
tüm bireyler eşitlik içinde
göz önünde tutulduğunda
adalet var olur.
Jean-Luc Nancy

Jean-Luc Nancy’nin kızlı erkekli, altı-on iki yaşlarında çocuklara verdiği konferansların metinlerini okumaya başladığımda ilk şaşkınlığım, seçilen konu başlıklarına yönelikti. Bu yaştaki çocuklara “tanrı, adalet, aşk, güzellik” hakkında nasıl konuşulur ki? Çocuklarla soru cevap bölümüne geçince şaşkınlığım daha da arttı. Çocuklar anlatılanların gayet fevkinde sorular sormuşlardı. Kimi durumda filozofu köşeye sıkıştırdıkları da söylenebilirdi. Ve bazen sunumu sırasında atladığı bazı konuları hatırlamasına neden oldukları da olmuştu.

‘Bunu size nasıl anlatabilirim, bilmiyorum’ dememişti filozof. ‘Sizin seviyenize göre bu kadarı yeterli’ de dememişti. Elbette farklı bir hazırlığı vardı. Yetişkinlere yönelik konferanslar değildi bunlar. Çocuklarla konuşmanın bazı koşulları vardı tabii olarak. Ama bu, onlara anlatılan her şeyi olabildiğince basitleştirmek ya da somutlaştırmak anlamına gelmiyordu. Belki sadece açık, sade ve anlaşılır bir şekilde konuşmak yeterliydi. Kaldı ki kendisi de "burada küçüklerin düzeyine inen bir düşünür yoktur: bu düşünür de, daha ziyade bu uyanışla bir temas aramaktadır, ki bu uyanış olmadan düşünme de olmayacaktır" demekteydi. Okurken sesini duyamıyor olsanız da tane tane konuştuğunu hissediyordunuz. Hasılıkelam, bu konferanslar (dolayısıyla kitap) pedagojikleştirme açmazına düşmeden çocuklarla oldukça ciddi konular konuşulabileceğinin önemli bir göstergesi olarak felsefi planda bir cevap vermişti, eğitime ve eğitimcilere.

Daha da önemlisi, Nancy’nin oldukça nesnel ve rasyonel bir dille konuşuyor olmasıydı. Tanrı hakkında konuşuyor. Tek tanrılı dinlere atıflar yapıyor; fakat nerede durduğu ile ilgili iç görüsünü hiç kaybetmiyordu. Bahsettiği dinlerin hepsinin içinde; fakat aynı zamanda hepsinin dışında gibi konuşuyordu. Methüsenada bulunmadığı gibi suçlayıcı ya da küçük düşürücü bir ifade de kullanmıyordu. İhtiyar filozof, soyut ve anlaşılması güç kavramları gayet sade ve anlaşılır bir dille açıklamakla kalmıyor aynı zamanda çocuklar ve yetişkinler için yeni soruların oluşmasına zemin hazırlıyordu. Ve tüm bunları, hamasete, fanatikliğe, kuru gürültüye hiç yer bırakmadan yapıyordu. İhtiyar filozofun tutumu; kitabın, çocuklar dışında, çocuklarla felsefe ile ilgilenen yetişkinler ve öğretmenler için iyi bir kaynak olmasını, ayrıca değer eğitimi hatta din eğitimi için faydalanılabilecek örnek bir çalışma haline gelmesini sağlamıştı.

Güzellik Üstüne Küçük Konferans’ın soru-cevap bölümünde konferansın organizatörü Gilberte Tsaï’nin dinleyicilere yönelik “Çocuklardan hâlâ soru var mı?” sorusu üzerine, şöyle diyordu Nancy: “Gilberte, bir çocuk sorusunun aynı zamanda, bir çocuk sorusu sorduğunu bilmeyen bir yetişkin tarafından da sorulabileceğini belirtirsin.” Mevzu soru sormak ve düşünmek olunca yetişkinlerle çocuklar arasında gözettiğimiz ayrımda düşündüğümüzün aksine çocukların sorularının daha değerli olduğunu sezeriz çoğumuz. Belki de çocuk sorusu dediğimiz aslında hakikati kavramaya daha yakındır, çünkü çoğunlukla dolaysızdır ve belki dolayımsızdır. Bu yüzden çocuklara soru sormayı öğretmeye çalışanlar için soru sormayı çocuklardan öğrenmek yeni bir başlangıç olabilir. Ve bunun için Jean-Luc Nancy’nin küçük konferanslarını ziyaret etmek yerinde olabilir. 

Gilverte Tsaï tarafından düzenli olarak organize edilen “Küçük Konferanslar”, Fransız yayıncı Bayard tarafından kitap olarak basılıyor. Bayard tarafından bu seride yayınlanan üç kitabı Murat Erşen Türkçeye çevirmiş ve Türkçeye çevrilen üç kitap MonoKL Yayınları tarafından basılmış. Bunlar: “Tanrı, Adalet, Aşk, Güzellik” kitabı dışında yine Jean-Luc Nancy’nin “Gitmek / Yola Çıkış” ve Alain Badiou’nun “Sonlu ve Sonsuz” isimli kitapları. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder